Beleggingen

Pensioenfonds Pon belegt voor de lange termijn. Het doel is om een zo hoog mogelijk rendement te behalen voor de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden tegen een verantwoord en acceptabel risico. Het belegd vermogen van Pensioenfonds Pon is ongeveer € 461 miljoen. Dit vermogen wordt belegd in aandelen, hypotheken en obligaties. Er wordt wereldwijd belegd om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Het spreiden van beleggingen zorgt ervoor dat de beleggingen naar verwachting niet gelijktijdig stijgen of dalen in waarde. Hierdoor kan een deel van de beleggingen met meer risico worden belegd, zonder dat het totale risico van de beleggingen toeneemt.

Het bestuur van Pensioenfonds Pon is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleggingsbeleid. Hierbij wordt het bestuur ondersteund door de beleggingscommissie, de risicocommissie en de door het bestuur aangestelde vermogensbeheerder(s).

Meer informatie over het beleggingsbeleid leest u in de Verklaring beleggingsbeginselen. U vindt de Verklaring beleggingsbeginselen bij de Documenten.

Hieronder vindt u een overzicht van het rendement van de afgelopen jaren.

JaarRendement
202311,72%
2022-27,74%
20212,93%

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Pensioenfonds Pon vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van zijn beleggingen. Dat begint bij het goed begrijpen van de invloed van onze beleggingen op mens, milieu en goed bestuur en wat de risico’s van onze beleggingen zijn. Daarnaast vindt Pensioenfonds Pon het belangrijk zijn (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden hierover te informeren. Nationale en internationale wetgeving vraagt dit ook van het pensioenfonds. Het gaat hierbij om twee verordeningen: de zogeheten Informatieverschaffingsverordening (SFDR) en de Taxonomieverordening.

De risico’s op het gebied van duurzaamheid in relatie tot beleggen worden duurzaamheidsrisico’s genoemd. Meer informatie over duurzaamheidsrisico’s en beleggen vindt u onder Fondsdocumenten op de pagina Documenten.

Hoe gaan wij om met ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren?

De Europese verordening SFDR bepaalt dat een pensioenfonds aan moet geven of het de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren meeneemt.

Pensioenfonds Pon kiest op dit moment voor de opt-out mogelijkheid ten aanzien van artikel 4 SFDR, wat betekent dat Pensioenfonds Pon geen rekening houdt met de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren.

Onze afwegingen

Pensioenfonds Pon maakt een eigen keuze welke ESG-criteria het meeweegt. Deze criteria sluiten aan bij de visie van Pensioenfonds Pon. De ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op de duurzaamheidsfactoren, zoals gedefinieerd in SFDR, worden hierbij niet specifiek meegewogen.

Heroverweging keuze

Pensioenfonds Pon heroverweegt periodiek de huidige keuze om geen rekening te houden met de belangrijkste ongunstige effecten. Bij deze heroverweging neemt het pensioenfonds de kwaliteit, inspanning en kosten van de rapportages mee. Deze heroverweging kan ook nog beïnvloed worden wanneer (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden willen dat Pensioenfonds Pon rekening houdt met de wettelijke ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsrisico’s.

Betrokkenheidsbeleid

Uit de wetgeving van de SRD II (Europese Shareholder Right Directive II) volgt dat Pensioenfonds Pon beleid moet vastleggen hoe het pensioenfonds zich opstelt als betrokken aandeelhouder. Het opstellen als betrokken aandeelhouder doet Pensioenfonds Pon door het aangaan van de dialoog met de ondernemingen waarin wordt belegd. Dit wordt engagement genoemd. Daarnaast doet Pensioenfonds Pon dit door het stemmen, op basis van de aandeelhoudersrechten, tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Pensioenfonds Pon belegt niet zelf direct in aandelen, maar doet dit alleen via beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen worden beheerd door gespecialiseerde vermogensbeheerders. Pensioenfonds Pon maakt voor de engagement en het stembeleid dan ook gebruik van deze vermogensbeheerders. Meer informatie hierover staat vermeld in het betrokkenheidsbeleid. U vindt het betrokkenheidsbeleid bij de Documenten.