Met pensioen

Als u de keuze maakt om met pensioen te gaan, wat moet u dan doen?
Volg deze 3 stappen en u kunt met een gerust hart van uw pensioen genieten:

Stap 1: Bepaal wanneer u uw pensioen in wilt laten gaan

Werkt u door tot u AOW ontvangt of stopt u eerder met werken? Misschien wilt u zelfs wel doorwerken als u AOW ontvangt. Check in dat geval de einddatum van uw arbeidscontract. Eindigt uw arbeidscontract op de dag dat u AOW gaat ontvangen? Ga in dat geval een gesprek aan met uw werkgever om te kijken of er mogelijkheden zijn om het contract te verlengen.

Stap 2: Van welke keuzes maakt u gebruik?

Uw pensioen is heel flexibel. De keuzes die u maakt bepalen de hoogte van uw pensioen. Denk na over hoe uw perfecte pensioensituatie eruitziet en vraag een voorstel bij ons op, zodat u weet wat de hoogte is van het pensioen dat u gaat ontvangen. Hou ook rekening met de datum waarop uw AOW ingaat. Heeft u pensioen opgebouwd bij andere pensioenuitvoerders? Vraag dan ook hier een voorstel op, zodat u een beeld heeft van uw totale inkomen na pensioendatum.

Om uw perfecte pensioensituatie in kaart te brengen, moet u niet alleen weten hoe hoog uw pensioen zal zijn. Wij raden u aan om ook uw uitgaven, na ingang van uw pensioen, onder elkaar te zetten. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek, hoe lang loopt deze dan nog? Denk daarnaast aan uw wensen: Wilt u een cruise maken in de Caraïben, dan heeft u meer geld nodig dan als u gaat fietsen op de Veluwe.

Meer informatie over de keuzes die u heeft, vindt u hier.

Stap 3: Licht het pensioenfonds en uw werkgever in

Weet u wanneer u wil stoppen met werken en heeft u een goed beeld van uw inkomen als u met pensioen bent? Geef ons dan door vanaf wanneer u pensioen wenst te ontvangen. Doe dit minimaal 3 maanden voor ingang van uw pensioen. Wij sturen u een brief toe waarmee u uw pensioen kunt aanvragen. Krijgen wij de brief volledig ingevuld terug, dan kunnen wij uw pensioen gaan uitbetalen. Vergeet u niet uw werkgever op tijd in te lichten dat uw pensioen ingaat?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u bij welke pensioenuitvoerders u pensioen heeft opgebouwd. De website geeft inzicht in de hoogte van het pensioen dat u kunt verwachten. Log in met uw Digi-D code om toegang te krijgen tot de gegevens.

Let op: Neemt u deel aan de Anw-hiaat pensioenregeling?

Als u met pensioen gaat, treedt u uit dienst bij uw werkgever. Als u een partner heeft, stopt de dekking voor de Anw-hiaat pensioenregeling. Meer informatie over de Anw-hiaat pensioenregeling vindt u hier.

Maakt u gebruik van de mogelijkheid voor deeltijdpensioen? Dan blijft u gedeeltelijk in dienst bij uw werkgever. U blijft dan deelnemen aan de Anw-hiaat pensioenregeling. Zolang er een dienstverband is en u een partner heeft, blijft de dekking voor de Anw-hiaat pensioenregeling bestaan.