Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor mij?

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom komen er nieuwe regels. Wat betekent dat voor u? Hieronder leest u de antwoorden op de veelgestelde vragen over de nieuwe pensioenregels.

1. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever inleggen in uw pensioen. Dit spreken vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een ondernemingsraad, met elkaar af. Als werknemer ziet u duidelijk hoe hoog de inleg in uw pensioen is en hoe dit bedrag groeit. Dit is uw persoonlijke pensioenvermogen.

Pensioen via uw werkgever kan sneller omhoog

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via uw werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat dit pensioen makkelijker beweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan. De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen bent.

Pensioen sluit beter aan op uw loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. Bouwt u geen pensioen meer op via een werkgever of krijgt u een andere pensioenregeling? Dan ziet u straks beter wat dit betekent voor de hoogte van uw pensioen.

2. Moet ik iets doen?

U vraagt zich misschien af of u nu al iets moet doen. Dat hoeft niet. Zodra duidelijk is wanneer uw pensioen wordt aangepast, krijgt u vanzelf bericht van uw werkgever of via ons. Check wel Pensioenfonds Pon uw juiste contactgegevens heeft.

Wat u nu al wel kunt doen? U kunt alvast bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever. En hoeveel AOW u straks krijgt.

Als u meer wilt weten over uw pensioen op dit moment, kijkt u op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kunt u straks ook uw nieuwe pensioen bekijken.

Begint u met een nieuwe baan? Dan is het extra belangrijk dat uw werkgever uitlegt hoe uw pensioen is geregeld.  

3. Wanneer verandert mijn pensioen?

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli 2023. Pensioenfonds Pon verandert de pensioenregeling per
1 januari 2026. U ontvangt informatie van uw werkgever of van ons wanneer uw pensioen wordt aangepast.

4. Ik ben al met pensioen. Gelden de nieuwe regels ook voor mij?

Als u met pensioen bent, kunnen de nieuwe regels ook voor u gaan gelden. U krijgt in dat geval informatie van Pensioenfonds Pon.

5. Wie kan mijn vragen over de nieuwe regels beantwoorden?

Heeft u een vraag over de nieuwe regels? Neem dan contact op met uw werkgever of Pensioenfonds Pon.

6. Moet ik straks meer gaan betalen?

Dat is nu nog niet bekend. De hoogte van de premie wordt niet bepaald door de nieuwe regels. De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen Pon maken daar nieuwe afspraken over.

7. Kan ik zelf kiezen wanneer ik met pensioen ga?

Het blijft mogelijk om eerder of later te stoppen met werken, ook met de nieuwe pensioenregels. Ga met uw werkgever of met Pensioenfonds Pon in gesprek om te kijken wat er voor u mogelijk is.

8. Wat kan ik doen om mijn pensioen straks te verhogen?

Naast de AOW en het pensioen via de werkgever kunt u zelf voor extra pensioen zorgen. Bijvoorbeeld met een levensverzekering of door te sparen. Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en andere ondernemers kunnen kiezen om zo voor hun pensioen te sparen. Zij krijgen hiervoor ruimere mogelijkheden om dit met belastingvoordeel te doen.

9. Waar kan ik meer informatie vinden of mijn pensioen controleren?

Hieronder staan een aantal websites waar u meer informatie vindt over de nieuwe regels voor pensioen. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor informatie over uw persoonlijke pensioen.

10. Waar kan ik naartoe als ik een klacht heb over mijn pensioen?

Heeft u een klacht over uw pensioen? Neem dan eerst contact op met Pensioenfonds Pon.

Komt u er samen met ons niet uit? Dan kunt u uw geschil voorleggen aan een onafhankelijke geschilleninstantie. Deze organisatie behandelt klachten over pensioen. Hierdoor kunt u klachten oplossen zonder dat u naar de rechter gaat.

Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u hier.