Verhoging van uw pensioen (toeslag)

Pensioenfonds Pon probeert ieder jaar de opgebouwde pensioenen te verhogen met de prijsontwikkeling*. Deze verhoging heet ook wel toeslag. De toeslag is voorwaardelijk en is afhankelijk van de financiële situatie van Pensioenfonds Pon.

Op basis van de huidige financiële situatie kan Pensioenfonds Pon een zeer beperkte toeslag geven. Uw pensioen stijgt minder dan de prijsontwikkeling en biedt nagenoeg geen compensatie voor de huidige hoge inflatie. Een reden hiervoor is dat het pensioen dat is opgebouwd vóór 1 januari 2015 nog is herverzekerd bij Nationale-Nederlanden. Deze herverzekering biedt een bescherming als het financieel minder goed gaat met het pensioenfonds. Het zorgt er ook voor dat, als het financieel beter wordt, er minder snel een toeslag kan worden verleend.

Verhoging (toeslag) per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 wordt het pensioen als volgt verhoogd:

Pensioenfonds PonToeslag 1 januari 2023
0,38%

Anw-hiaat pensioen

Met betrekking tot het Anw-hiaat pensioen is de hoogte van de toeslag afhankelijk van het moment waarop het Anw-hiaat pensioen is ingegaan en van de indiensttredingsdatum van de overleden deelnemer:

  • Als het Anw-hiaat pensioen is ingegaan vóór 1 januari 2021, dan geldt een vaste toeslag van 1,50% per jaar.
  • Als het Anw-hiaat pensioen is ingegaan op of na 1 januari 2021 en de overleden deelnemer was al vóór 1 januari 2021 in dienst getreden, dan is de toeslag mede afhankelijk van de stijging van de wettelijke Anw-uitkering. Deze is nog niet bekend.
  • Als het Anw-hiaat pensioen is ingegaan op of na 1 januari 2021 en de overleden deelnemer is op of na 1 januari 2021 in dienst getreden, dan geldt een toeslag van 0,38%.
Anw-hiaat pensioenToeslag 1 januari 2022
Ingegaan vóór 1 januari 20211,50% (vaste toeslag)
Ingegaan ná 1 januari 2021
– Indiensttredingsdatum vóór 1 januari 2021nog niet bekend
– Indiensttredingsdatum op of na 1 januari 20210,38%

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over de financiële situatie.

* Wij hanteren hiervoor de ontwikkeling van de consumentenprijsindex alle huishoudens (afgeleid) over de periode september-september.